05 November 2022.

Esports savez CG preti igračima suspenzijama ako dođu u Beograd

Savez Elektronskih Sportova Crne Gore zapretio igračima da ukoliko dođu u Beograd biće suspendovani sa svih njihovih turnira najmanje 5 godina.

Jako nam je žao što danas umesto glasanja za predstavnike iz Crne Gore na Sinalco eFootball ALL-STARS moramo da objavimo da igrači iz Crne Gore neće učestvovati

Obavešteni smo da je “Savez Elektronskih sportova Crne Gore” zapretio igračima da ukoliko dođu u Beograd biće suspendovani sa svih njihovih turnira najmanje 5 godina.

Razumemo igrače koji suočeni sa ovakvim pritiskom ne žele da rizikuju i stave sebe u neprijatnu situaciju. Njihov posao je da igraju najbolje što mogu, a ne da razmišljaju o nekakvim “disciplinskim postupcima”. Momci – sve najbolje i nadamo se da ćemo se videti opet nekom drugom prilikom i na još nekom takmičenju.

Nikako ne možemo da razumemo organizaciju koja navodi da se bavi “razvojem i promocijom eSporta (!) u CG”, a koja radi upravo suprotno, odnosno koči dalji napredak igrača i njihovu vidljivost na regionalnoj sceni zarad ličnih interesa pojedinaca.

Prema njihovim rečima “nisu zadovoljni našim odnosom prema igračima i cijelom projektu”.

Tokom svih sezona Sinalco PES lige, svi igrači su imali plaćen put, hotelski smeštaj po nedelju dana, hranu, kao i konstantno jedan od najvećih nagradnih fondova u regionu za koji ne moraju da brinu da li će biti isplaćen. Za sve ove godine, ni jedan igrač se nije požalio na naše gostoprimstvo, jer nisu morali da brinu ni o čemu osim o svojoj igri i učinku. To je odraz našeg odnosa prema ovom takmičenju.

Optužuju nas i da “nismo zainteresovani za napredak cijele e fusbal (!) scene”, da “radimo ovo čisto da završimo posao” i da je “naš pristup pogrešan”. Mi se pitamo kako projekat koji traje već 3 godine, uvek okuplja naše najbolje igrače, angažuje legendarne sportske komentatore, koji je do sada podelio preko 20.000 EUR u nagradama i emituje se na Sport Klubu nije napredak PES/eFootball scene i zajednice?

Da ne bude da se ne slažemo sa svime što govore – očigledno jeste istina da “gejming doživljamo na različite načine”.

Kažu da su “igrači najbitniji u svemu”, međutim nama se čini da su njima bitniji nečiji lični interesi i sujete, koje maskiraju kao aktivnosti saveza.

Zbog ovakvih aktera (kakvih nažalost ima previše) možete i sami da zaključite zašto Fortuna kao jedna od najvećih regionalnih organizacija za esport nikada nije želela da osniva ili da sarađuje sa “esport savezima”. Njihovo postojanje nikada nije bilo vezano za napredak esporta, već za napredak sopstvenog džepa.

I sami znate da se inače ne bavimo ovakvim stvarima, ali kada neko zloupotrebljava svoj položaj i preti igračima, osećamo odgovornost da to i obelodanimo.

Fortuna nikada nije zabranjivala igračima da učestvuju na drugim takmičenjima. Nikada se nismo spuštali na taj nivo jer upravo to direktno šteti igračima i napretku cele esport zajednice.