03 December 2021.

Opraštamo se od Z10, X25 i ASUS

Zero Tenacity, X25 Esports i ASUS ROG ELITE od danas zvanično završavaju svoju avanturu u Esports Balkan Ligi, što znači da će EBL kroz kvalifikacije dobiti 3 potpuno nove ekipe.

Zero Tenacity, X25 Esports i ASUS ROG ELITE od danas zvanično završavaju svoju avanturu u Esports Balkan Ligi, što znači da će EBL kroz kvalifikacije dobiti 3 potpuno nove ekipe.

Z10 & X25

Zero Tenacity je svoj put započeo 2019. kroz NEL Srbija i Fortuna Kup. Iako nisu pronašli mnogo uspeha na početku, ekipa nije prestala da se razvija i podiže svoj apetit. U EBL su se kvalifikovali u sezoni 7 kada su uspeli da se domognu 5. mesta na tabeli. Naredne godine u ekipu stižu Spale, Ryuzaki i Meight što je ekipu dovelo do finala koje su izgubili od razigranog ŠAIM SE SuppUp. Nakon povlačenja njihovog najvećeg rivala put ka tituli je bio otvoren i Zero Tenacity je podigao svoj prvi pehar osvajanjem EBL sezone 9.

X25 je jedna od najstarijih ekipa u našem regionu, a na scenu su se probili pojavom na Gaming Challenge turniru 2016. godine. Njihovu originalnu postavu činili su klowny, Ryuzaki, Akiles, Clox i Pl0x, koja je ujedno i ostvarila najveći uspeh ekipe – plasman u finale EBL sezone 2 u kome su izgubili od nepobedivog Kliktecha.

KONTEKST

Zero Tenacity i X25 Esports nažalost nisu uspeli da nađu odgovarajućeg kupca za svoje mesto, niti su želeli da nastave da se takmiče, tako da su se odlučili na povlačenje iz lige čime njihova mesta ostaju upražnjena.

Sve ekipe imaju pravo da između sezona pokušaju da pronađu ekipu koja bi preuzela njihovo mesto i zamenila ih u narednoj EBL sezoni. Svaka takva promena zahteva odobrenje lige koje zavisi od toga da li nova potencijalna ekipa ispunjava neophodne uslove, odnosno poseduje adekvatne kapacitete, dugoročan plan i potencijal za uspeh – što praktično znači da u nekim aspektima moraju da budu na višem nivou od većine trenutnih timova u ligi.

U srcu EBL-a je oduvek bilo takmičenje i rezultatsko dokazivanje kao glavni put ulaska u balkansku ligu. Koja god ekipa ovim putem i svojom igrom dokaže da zaslužuje mesto u ligi, imaće ga, barem tokom aktuelne takmičarske godine.

Kao što od ekipa koje žele da uđu u EBL očekujemo da ispune neke uslove, isto tako očekujemo i od ekipa koje su već u EBL da ispune te uslove. Jedina razlika je u tome što aktuelne ekipe imaju jasno definisan period tokom kojeg moraju da se prilagode kako bi mogle da zadrže svoje mesto u narednoj godini.

ASUS ROG ELITE

ASUS ROG ELITE se odlučio na povlačenje iz EBL nakon što su ih takmičarski rezultati smestili u relegacije, čime barem za sada, završavaju svoju League of Legends avanturu koja traje još od vremena FCS.

Ovaj tim je nastao preuzimanjem igrača koji su čini Elite Squad od strane brenda ASUS ROG 2017. godine. Ekipa je igrala sva tri FCS finala, i sva tri puta ih je tu zaustavila legendarna postava koja će kasnije činiti ekipu KlikTecha, međutim herojska borba i legendarni plejevi (Zeka Mundo top hutrš) su ostali upamćeni i doneli su ekipi mnoge simpatije LoL zajednice.

ASUS je osvojio EBL u sezoni 3, i za sada ostaju jedina ekipa sa Balkana koja je uspela da se domogne polufinala i LAN završnice na EU Mastersu na leto 2018. godine u sastavu Bruno, DoubleAiM, Von, Khantos i LIMIT.

Kako ovo utiče na EBL kvalifikacije?

Da sumiramo, tri ekipe napuštaju EBL, te njihova mesta ostaju prazna. Sva tri mesta će biti popunjena kroz EBL kvalifikacije koje počinju već sutra.

EBL Otvorene kvalifikacije: 04-05. decembar

EBL Zatvorene kvalifikacije: 06-12. decembar

Prijave za kvalifikacije su otvorene, sve informacije možete videti klikom na ovaj link, a ako mislite da ste dovoljno dobri onda pravac na turnir i pokažite šta znate!

Prijave za subotu: https://www.challengermode.com/s/Fortuna/tournaments/a52afe41-17c4-4153-70d8-08d9b0175027

Prijave za nedelju: https://www.challengermode.com/s/Fortuna/tournaments/9edb15b5-23b7-4461-0b91-08d9b017a448