11 April 2020.

Takmičarska odluka – Emir “Tatamorata” Smječanin

Emir Smječanin je diskvalifikovan iz lige i trajno mu je zabranjeno učestvovanje u svim Fortuna Esports takmičenjima u budućnosti.

TL;DR

Kontekst

U sredu, 8. aprila, administratori lige su na osnovu broja prekršaja i po prethodno ustanovljenim pravilima oduzeli Emiru 2 takmičarska boda i 5% od nagradnog fonda.

Radi transparentnosti, svi zabeleženi prekršaji se mogu videti u ovoj tabeli: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MAlGNTou7AkVU-NYQy8BEmph0KGvgd-2L_hITW3Z3vs/edit#gid=0

Pravila kojima se definišu kazneni penali su naknadno doneta i poslata igračima 12. marta. Prekršaji nastali pre ovog datuma nisu računati, a prvi zabeleženi prekršaj je 16. mart. Klauzula u ugovoru koja definiše pravila i rok za donošenje i slanje pravila je navedena pri kraju odluke (Član 5.)

Nakon diskusije sa igračima, u kojoj je učestvovao i Emir, pravila su blago izmenjena i njegove primerke su usvojene.

Glavna zamerka i Emirov predlog je bio da igračima dozvolimo da igraju kada god žele, pod uslovom da pošalju snimak meča na vreme, što je i usvojeno. Kranji rok za slanje snimaka je bio nedelja u 20:00 časova.

Dodatno, zbog otežavajućih okolnosti uzrokovanih pandemijom i skorašnjim zemljotresom, igračima su naknadno dozvoljene 3 dodatne opomene pre prvih kaznenih poena.

Bez ove 3 dodatna opomene, Emir bi bio diskvalifikovan iz lige već 30. marta na osnovu prekomernog broja prekršaja.

Nakon izricanja odluke, Emir je svojevoljno napustio kanale komunikacije lige, bez osporavanja svoje krivice i bilo kakve dalje diskusije sa organizatorima.

U petak, 10. aprila, Emir je tokom javnog strima izneo neistine o odluci, ligi, organizatorima i saigračima. Dodatno, Emir je poslao poruku sponzorima lige u kojoj lažno optužuje organizatore za nameštanje mečeva kako bi dalje naškodio ligi.

Relevantna pravila i odredbe: 

Pravila

Član 5. 

Učesnik se obavezuje da će poštovati SPL Pravilnik („Pravila“).

Organizator samostalnom odlukom donosi Pravila u roku od 30 dana od dana zaključenja ovog Ugovora i dužan je da ih dostavi Učesniku u roku od tri (3) radna dana od datuma donošenja odluke.

Napomena: Ugovori su poslati igračima 21.02.2020. Dodatna pravila su poslata igračima u roku od predviđenih 30 dana od zaključenja ugovora, tačnije 12.03.2020, odnosno 21 dan nakon zaključenja.

Zabrana narušavanja ugleda

Član 12.

Učesnik se obavezuje da neće davati izjave, odnosno odobriti bilo kakve objave ili ponašanja koje imaju za cilj da naškode jednoj od Ugovornih strana ili Ligi. 

Ukoliko Učesnik prekrši ovu odredbu, Učesnik će biti obavezan da nadoknadi Organizatoru svu štetu nastalu takvim postupkom, a može mu biti i otkazan ovaj Ugovor bez otkaznog roka.

Kazneni poeni: 

Prvi prekršaj: opomena.

Drugi prekršaj: 1 bod.

Treći prekršaj: Još 1 bod i 5% od nagradnog fonda.

Četvrti prekršaj: još 3 boda i 10% od nagradnog fonda.

Peti prekršaj: Još 25 % nagradnog fonda i opomena pre izbacivanje iz lige.

Šesti prekršaj: Izbacivanje iz lige i oduzimanje prava na nagradni fond.

Ne pojavljivanje u zakazanom terminu #1: 3 boda i 25% nagradnog fonda.

Ne pojavljivanje u zakazanom terminu #2: Izbacivanje iz lige i oduzimanje prava na nagradni fond.

Napomena: U periodu od 12. do 30. marta, Emir Smječanin je napravio 6 prekršaja. Od toga su prva 3 oproštena, 4. se računao kao opomena (prvi prekršaj u gore navedenoj listi), i samo za poslednja dva su dati prekršajni bodovi (drugi i treći prekršaj u gore navedenoj listi).